Eksperymenty przeprowadzane w browarach na różnych materiałach biologicznych określiły:
- W temperaturze powyżej 50°C, dla każdego kolejnego wzrostu temperatury procesu o 7°C, pojawia się w przybliżeniu dziesięciokrotny wzrost efektu śmierci wegetatywnej. Np. jeśli czas wymagany do zabicia populacji mikroorganizmów przy 60°C wynosi 5 minut, to przy wzroście temperatury procesu do 67°C, czas potrzebny do tego samego efektu wynosi jedynie 0,5 minuty.
- Wzrost temperatury konieczny do dziesięciokrotnego zwiększenie stopień śmiertelności określa się jako wartość "Z". Wartością "Z" w tym przypadku jest więc 7°C.
Liczba PU wymagane dla konkretnego napoju zależy od kilku czynników, takich jak rodzaj mikroorganizmów które zawiera a nawet typ opakowania w którym napój jest umieszczony. Przykładowo drożdże jakie występują w niektórych typach piw belgijskich, są bardziej odporne na ciepło niż drożdże domowe. Badanie dużych amerykańskich browarów z roku 1955 określiło uśrednioną wartość PU: 14,8 z możliwością zmiany w zakresie od 2.4 do 45.6 PU. Skuteczność pasteryzacji (oznaczający odsetek zabitych drobnoustrojów) zależy zarówno od temperatury jak i od długości czasu, w którym produkt przetrzymuje w tej temperaturze. Jest to kompromis: wysokie temperatury dla krótkich czasów lub niższe temperatury przez dłuższy czas. Niestety, wysokie temperatury mają tendencję do wpływu na smak napoju. Ta sama definicja jest często używany do napojów bezalkoholowych oraz innych podobnych. Jeżeli istnieje jakakolwiek możliwość powstania skażenia bakteryjnego (np. soku pomidorowego) wtedy niezbędne są wysokie temperatury do pasteryzacji. W tym przypadku często wartością bazową jest temperatura 80°C i współczynnik "Z" o wartości 10°C.
Wpływ współczynnik PU na datę trwałości produktu
Większość piw wymaga jedynie około 5 PU ażeby uzyskać stabilność produktu. Normalnym jest jednak dla piwowarów otrzymywanie PU na poziomie 15 do 30 w celu zapewnienia tej stabilności. Rejestrator daje użytkownikowi natychmiastowy i dokładny poziom PU, umożliwiając jednocześnie uzyskanie dłuższego okres trwałości bez nadmiernej pasteryzacji produktu.
po uproszczeniu:
N - 60oC temperatura bazowa
Z - 7oC | Wzrost temperatury konieczny do dziesięciokrotnego zwiększenie stopnia śmiertelności
t - oznacza czas w minutach, w którym piwo jest utrzymywane w danej temperaturze [zliczany przez rejestrator]
po uproszczeniu:
N: 80oC - temperatura bazowa
Z - 10oC | Wzrost temperatury konieczny do dziesięciokrotnego zwiększenie stopienia śmiertelności
t - oznacza czas w minutach, w którym sok jest utrzymywane w danej temperaturze.
Tmin = 50ºC
T = aktualna temperatura w [ºC]
Tref (bazowa) = 60ºC
Z = Wzrost temperatury konieczny do dziesięciokrotnego zwiększenie stopień śmiertelności
czas referencyjny = 1 min
współczynnik Z - 7ºC (zmiana temperatury wymagane do 10x zmniejszenia ilości bakterii)
- gorąca para wodna – wykonuje się w autoklawie, proces prowadzi się pod zwiększonym ciśnieniem (1.5 atm), 121ºC - 15 min., sterylizacja płynów
- gorące suche powietrze – wykonuje się w sterylizatorach, temp 180ºC - 120 min., sterylizacja sprzętu i gęstych płynów
F0 = Σ Δt ∗ (1 / 60 ) ∗ 10 exp (( Ti - T0 ) / z),
gdzie:
Δt : 1 sekunda
Ti : mierzona temperatura
Z : współczynnik "z" (konfigurowalny)
T0 : temperatura odniesienia (konfigurowalna)
Dostępne modele:
- MiniVAC 1Tc - pastylka o wymiarach: 39.5mm x Ø15mm z sondą 10, 15, 20 lub 30mm Ø3mm
- Moduł komunikacji (interfejs) (RS232) lub USB. Kabel USB dostępny jako opcja.
Zastosowania:
- monitorowanie temperatury i czasu pasteryzacji (autoklawy i procesy walidacji zgodne z FDA 21 CFR Part 11 - Qlever) lub prosta wersja oprogramowania Qlever LITE
- kontrola podstawowych procesów cieplnych w produkcji
- monitorowanie transportu żywności, w bezpośrednim kontakcie z produktem
- przeznaczone do laboratoriów, pieców, autoklawów, farmaceutyków, sprzętu medycznego i dentystycznego oraz produkcja żywności
Dane techniczne | |
MiniVAC 1T | MiniVAC 1Tc z sondą: |
Wymiar: 39.5mm x Ø15mm | Wymiar 39.5mm x Ø15mm Sonda: 10, 15, 20, 30mm x Ø3mm |
|
Skład zestawu:
- rejestrator temperatury MiniVACQ
- kabel do transmisji danych
- Oprogramowanie Qlever do szybkiego i łatwego monitorowania: start, stop, ręczny lub automatyczny, wykonanie pomiaru, pobieranie i analiza danych
Przykładowe ceny zestawu: na zapytanie
Qlever i Qlever Lite - Software dla rejestratorów TMI - Orion
Przeznaczone jest do współpracy m.in. z rejestratorami MiniVACQ. Interfejs użytkownika jest łatwy i intuicyjny. Posiada możliwość ustawienia wybranych parametrów rejestratora. Dane pomiarowe prezentowane są w formie tabelarycznej lub graficznej. Dane tabelaryczne można wyeksportować do Excela. Oprogramowanie umożliwia wyliczenie czasu wskaźników F0 i PU (jednostek pasteryzacji) Oprogramowanie obsługuje również transmisję danych w trybie rzeczywistym dla rejestratorów w wersji radiowej. Równolegle można monitorować do 4 rejestratorów.
QLEVER oprogramowanie przeznaczone do akwizycji, analizy i zarządzania danymi. Dostarcza nieprzetworzonych danych pobranych z rejestratorów TMI-ORION, wyników obliczeń i konkretnych raportów pomiarowych.
Wybrane cechy:
- Zarządzanie plikami: przechowywanie danych w bazie danych, prosty interfejs. Możliwość współdzielenia danych z kilkoma użytkownikami.
- Konfiguracja: umożliwia wybór portów komunikacyjnych i jednostek pomiarowych, zarządzanie plikami kalibracyjnymi i katalogami.
- Porty komunikacyjne: Wszystkie dostępne porty komunikacyjne na komputerze mogą być używane jednocześnie z interfejsami komunikacyjnymi TMI-Orion.
- Zarządzanie rejestratorami: okno prezentuje informacje o statusie każdego podłączonego rejestratora (identyfikacja, stan baterii i pamięci, data pliku konfiguracji, dane w czasie rzeczywistym itp.).
- Programowanie: tworzenie biblioteki konfiguracji. Programowanie, uruchamianie i odczytywanie rejestratorów w trybie pojedynczym lub zwielokrotnionym.
- Pamięc danych: wykres i statystyki wyświetlane w oknie. Wiele dostępnych funkcji rozszerzonej analizy graficznej (powiększenie, kursor, ograniczenia, skale, itp.), łączenie plików, podział na strefy. Wiele funkcji obliczeniowych dostępnych na każdym kanale (F0, A0, Pu, offset, nachylenie,%, ax + b, ...).
Funkcje:
- Zarządzanie danymi, sortowanie danych po dacie i numerze seryjnym.
- Wykres z funkcją zoom
- Dane w postaci tabelarycznej z możliwością eksportu do Excela
- Prezentacja wykresów w trybie multi
- Wyświetlanie danych w trybie rzeczywistym dla rejestratorów z wyjściem bezprzewodowym
- Automatyczna kalkulacja F0 i PU na podstawie ustawionych parametrów Z i N
- Zgodność z CFR21 Part 11, brak możliwości zmiany zapamiętanych danych (dla Qlever 21 CFR Part 11)
Do pobrania:
Rejestrator MiniVACQ karta: Rejestrator temperatury miniaturowy MiniVACQ | |
Oprogramowanie Qlever |