Katalog produktów

Kamera termowizyjna do szkła

Stacjonarne kamery termowizyjne do ciągłego monitorowania jakości szkła to nowoczesne urządzenia pomiarowe, które znajdują zastosowanie przede wszystkim w branży przemysłowej, medycznej, a także w badaniach laboratoryjnych związanych z nowymi technologiami przetwórstwa szkła. Tego typu sprzęt może osiągać czułość termiczną do poziomu nawet 40 mK.

Jak wybrać stacjonarną kamerę termowizyjną do precyzyjnej kontroli temperatury szkła?

Stacjonarne systemy termowizyjne do kontroli temperatury podczas formowania szkła i nie tylko warto wybierać na podstawie kilku istotnych parametrów technicznych. Najważniejsze to przede wszystkim:

  • dokładność pomiarowa,
  • zakres pracy temperaturowej,
  • zakres spektralny pomiaru,
  • rozdzielczość optyczna,
  • materiał wykonania,
  • szybkość odświeżania obrazu.

Przed zakupem warto też sprawdzić, jakie urządzenia są dołączone do zestawu do stacjonarnej kamery termowizyjnej do monitorowania temperatury w produkcji szkła. Najczęściej jest to m.in. skrzynka do zdalnego sterowania, pakiet oprogramowania, czujnik referencyjny, interfejs przemysłowy oraz zestaw kabli.

Jak działają stacjonarne kamery termowizyjne w przemyśle szklarskim?

Zasada działania jest prosta. Stacjonarne kamery termowizyjne do monitorowania procesów termicznych w produkcji szkła pozwalają na precyzyjne utrzymywanie odpowiedniej temperatury w piecu zależnie od rodzaju i grubości produkowanej tafli szkła.

Stacjonarne kamery termowizyjne do monitorowania temperatury w produkcji szkła:

  1. rejestrują obraz termowizyjny,
  2. analizują sposób rozkładu temperatury na danej powierzchni,
  3. pomagają w dostosowaniu parametrów hartowania szkła,
  4. ułatwiają zarządzanie danymi pomiarowymi przez wbudowane oprogramowanie.

Systemy stacjonarnych kamer termowizyjnych do weryfikacji temperatury szkła pozwalają na precyzyjne dokonywanie pomiarów, dzięki czemu łatwiejsza jest optymalizacja procesów hartowania. To przekłada się także na jakość produktu końcowego w branży szklarskiej.

A zatem, jak poprawić jakość szkła za pomocą stacjonarnych kamer termowizyjnych? Wystarczy dokonać pomiaru, a następnie zoptymalizować parametry pieca i urządzeń produkcyjnych, aby uzyskać wyrób szklarski jak najwyższej jakości.

Jakie są zalety stacjonarnych kamer termowizyjnych w procesach produkcji szkła?

Kluczowe atuty urządzeń pomiarowych tego typu to:

  • dobry stosunek ceny do jakości produktów dostępnych w ofercie online,
  • możliwość pracy w obudowie zewnętrznej,
  • pomiary termowizyjne są realizowane w czasie rzeczywistym,
  • kamera wideo może pracować nawet w słabych warunkach oświetleniowych.

Dodatkowo pomiar temperatury przy pomocy stacjonarnego urządzenia termowizyjnego odbywa się w zakresie od 200 do 1500 stopni Celsjusza. Dodatkowo sprzęt pozwala na pomiar warstwy produkowanego szkła już od 0,2 mm grubości. Dzięki temu detektor realnie przyczynia się na optymalizację procesu produkcyjnego np. w zakładzie hartowania szkła.

Monitoring termiczny hartowania tafli szkła GIS640R
Zestaw kamera termowizyjna + pirometr wzorcowy
Precyzyjny pomiar rozkładu temperatury tafli szklanej
Pierwsza kamera termowizyjna z serii PI dedykowana dla przemysłu szklarskiego optris PI 450 G7