Katalog produktów

Miernik CO2 - GM70

Nr kat.: Miernik GM70
+
Vaisala CARBOCAP® przenośny miernik dwutlenku węgla GM70 łatwy w obsłudze dla wymagających pomiarów punktowych w laboratoriach, szklarniach, pieczarkarniach, glebie. Często wykorzystywany do pomiarów procesów fotosyntezy w korelacji z ilością CO2. Miernik może być również wykorzystany w aplikacjach HVAC i przemysłowych, lub jako narzędzie do sprawdzania stacjonarnych przetworników CO2. Jedną z ciekawych aplikacji jest pomiar zawartości CO2 w glebie przy pomocy sondy  GMP343 lub jako element systemu pomiaru emisji z gleby. Miernik Vaisala GM70 posiada krótki czas stabilizacji sensora dzięki czemu gotowy jest do pracy niemal natychmiast. Posiada czytelny interfejs z wygodnym menu, na wyświetlaczu LCD można prezentować dane w postaci wykresu. Opcjonalne oprogramowanie MI70 link Windows®, w połączeniu z kabla USB pozwala w prosty sposób obsługi danych w środowisku PC.

W sondzie zabudowano zaawansowany czujnik Vaisala CARBOCAP® mający unikalne możliwości pomiarowe. Na dokładność pomiaru nie ma wpływu pył, para wodna oraz wiele substancji chemicznych.gm70

Vaisala GM70 posiada dwie metody poboru próbki. Sonda dyfuzyjna z uchwytem do pobierania ręcznego próbek lub z pompą umożliwiającą zasysanie pewnej objętości z trudno dostępnych miejsc. Rozwiązanie to jest idealne do porównania wskazań z stacjonarnymi przetwornikami CO2.

Miernik GM70 z sondą pomiarową wyposażoną w nowoczesny czujnik CARBOCAP® automatycznie odczytuje zakres pomiarowy sondy.

  • Maksymalny zakres pomiarowy: 0 do 20%
  • najniższy zakres pomiarowy: 0 do 2000ppm
  • Dokładność: ±(1.5% zakresu + 2% wartości mierzonej)
  • Pojemność pamięci 2700 punktów
  • Wyświetlacz graficzny z podświetleniem LCD
  • Wejście na dwie niezależne sondy
  • Alarm audio
  • Wyjście analogowe 0...1 VDC
  • interfejs USB | RS232 do współpracy komputerem i oprogramowaniem MI70Link
  • zasilacz sieciowy
  • możliwość stosowania w trybie pomiaru dyfuzyjnego lub z pompką aspiracyjną (w przypadku potrzeby zassania powietrza z komory lub porównywania wskazań z przetwornika w kanale)

Zakresy pomiarowe zgodne z zakresami sond GMP:

  • sonda GMP221 dla wysokich koncentracji:
    zakresy pomiarowe: 0...2%, 0...3%, 0...5%, 0...10%, 0...20%

  • sonda GMP222 dla niskich koncentracji:
    zakresy pomiarowe: 0...2000ppm, 0...3000ppm, 0...5000ppm, 0...7000ppm, 0...10 000ppm

 

gm70 3

gm70 4

Usuwanie wody z instalcji poboru próbki powietrza z wykorzystaniem węża Nafion®.
Rurka przeznaczony jest do usuwania nadmiaru wilgoci z powietrza przy poborze próbki zasysanej pompą do miernika CO2 GM70. Typowe zastosowania: to sprawdzanie komór i inkubatorów środowiskowych.  Zapobieganie kondensacji cieczy w przewodzie gazowym próbka jest ważne dla ochrony sondy pomiarowej i pompy CO2. Rurka Nafion® eliminuje potrzebę tworzenia oddzielnego układu suszenia gazu. Długość 0,6 m.
Kod: 212807GM

gm70

 

gm70pump

 Sprawdzanie poziomu CO2 w inkubatorze poprzez zastosowanie płaskiego kabla łączącego sondę pomiarową i rączkę miernika.

Przechowywanie w kontrolowanej atmosferze wymaga dokładnych pomiarów dwutlenku węgla

Przechowywanie w kontrolowanej atmosferze (CA) jest szeroko stosowaną techniką długoterminowego przechowywania świeżo zebranych owoców i warzyw. Historycznie, przechowywanie w kontrolowanej atmosferze było gm70pump applepodstawową metodą długoterminowego przechowywania jabłek. W procesie biologicznym zwanym oddychaniem, jabłka pobierają tlen i wytwarzają dwutlenek węgla, wodę i ciepło. Przechowywanie w kontrolowanej atmosferze to całkowicie naturalny proces, który ogranicza skutki oddychania do minimum poprzez kontrolę warunków środowiskowych otaczających przechowywane owoce. Przechowywanie w (CA) umożliwia zakup chrupiących, soczystych jabłek przez cały rok. Wiele odmian jabłek może być przechowywanych przez 9-12 miesięcy w CA, w przeciwieństwie do 2-3 miesięcy w przypadku przechowywania w lodówce.

Ważne są optymalne warunki

Aby skutecznie przechowywać jabłka, atmosfera przechowywania musi mieć kontrolowaną ilość wilgoci, tlenu (O2), dwutlenku węgla (CO2) i temperatury. Istotą przechowywania CA jest zakres stężeń O2 i CO2, które muszą być utrzymywane w granicach od 0,5 do 2,5%. Dokładne optymalne stężenia różnią się dla różnych odmian jabłek (tj. jabłka Golden Delicious mogą wymagać innych warunków niż jabłka Jonagold, itp). Wilgotność względna jest utrzymywana w zakresie od 90 do 95%. Wysoka wilgotność względna spowalnia utratę wody i wydłuża okres przechowywania produktów, ale wilgotność zbyt bliska nasycenia sprzyja rozwojowi bakterii. Temperaturę w pojemniku do przechowywania utrzymuje się na poziomie około 1°C, czyli najniższej możliwej temperatury, zanim dojdzie do uszkodzenia tkanek.

Przechowalnictwo jabłek:

Typowy proces przechowywania rozpoczyna się od wypełnienia komory przechowalniczej jabłkami. Niektóre komory są wystarczająco duże, aby pomieścić do 400 ton jabłek. Następnie włącza się aparaturę chłodniczą, aby osiągnąć docelową temperaturę 1°C. Podczas chłodzenia okna lub inne otwory komory pozostają otwarte, aby zapobiec ewentualnemu zapadnięciu się owoców w wyniku zmian ciśnienia. Po osiągnięciu pożądanej temperatury przechowywania , pomieszczenie jest szczelnie zamykane drzwiami. Po uszczelnieniu, uruchamiany jest generator azotu w celu oczyszczenia stężenia O2 w komorze z 21% ( występującego w normalnym powietrzu) do około 3%. Gdy ten poziom zostanie osiągnięty, owoce będą nadal zmniejszać stężenie O2 poprzez proces oddychania. Jeśli stężenie O2 spadłoby kiedykolwiek do zera, w jabłkach zaszłyby niepożądane i nieodwracalne reakcje fermentacyjne. Jeśli poziom O2 spadnie poniżej bezpiecznego stężenia, do komory dodawane jest powietrze zewnętrzne, aby podnieść stężenie O2 do zamierzonego poziomu. Oprócz wytwarzania CO2, jabłka wytwarzają również gaz etylenowy, który przyspiesza dojrzewanie. Zwiększony poziom CO2 spowoduje zatrzymanie produkcji etylenu, a tym samym drastyczne spowolnienie procesu dojrzewania jabłek. Jednakże, jeśli stężenie CO2 jest zbyt wysokie, może zakończyć życie jabłka, niszcząc wygląd, smak i wartość odżywczą. Aby utrzymać CO2 na pożądanym poziomie, nadmiar CO2 musi być usunięty z powietrza w komorze. Analizatory gazów są używane do monitorowania i kontrolowania dodawania i usuwania O2 oraz redukcji CO2 w trakcie okresu przechowywania. Ze względu na ich odpowiedzialność za kontrolę pożądanych stężeń gazu w komorach, analizatory te są krytyczne dla działania całego systemu.

 

 Do pobrania:

acr Miernik CO2 - GM70 
acr  Ochrona sondy i pompy przed wykropleniem wody rurka NAFION do GM70
acr Pomiar CO2 w inkubatorach GM70
acr Kod zamawiania GM70
Zapytaj o produkt