GMM220 moduł CO2

Email
cos
Moduł GMM220 został zaprojektowany dla aplikacji OEM dla pomiarów CO2 w trudnych i wymagających warunkach. Opatentowany czujnik posiada unikalną możliwość rekalibracji na podstawie pomiaru odniesienia. Filtr FPI mierzy absorpcję dwutlenku węgla i równolegle absorpcję fali referencyjnej. W przypadku odchyleń skutecznie kompresuje wpływ wszelkich zmian w ścieżce optycznej, takich jak zmiany natężenia źródła światła i zanieczyszczenia. Jego najważniejsze części wykonane są z krzemu. Dzięki temu urządzenie posiada doskonałą stabilność długoczasową. Para wodna, kurz, i większość chemicznych zanieczyszczeń nie maja wpływu na wyniki pomiarów. Może być używany zatem w ostrych i wilgotnych warunkach. Sondy stosowane do tego moduły są wymienne, mogą zostać wymontowane, przymocowane ponownie lub wymienione w każdej chwili bez potrzeby kalibracji i regulacji. WGMM220 210x170ymienne sondy sprawiają, że kalibracja i serwis jest znacznie łatwiejszy. Dane kalibracyjne zwarte są w sondzie dzięki temu w prosty sposób można zamieniać sondy. Użytkownik może korzystać z sond o różnych zakresach pomiarowych aż do 20% CO2 w przypadku VAISALA CARBOCAP GMM221 lub GMM222 dla mniejszych stężeń dwutlenku węgla. Różne napięcia zasilania, opcje wyjściowe, jak również długości kabli, złącz, sposób montażu można indywidualnie konfigurować. Jedną z aplikacji modułów jest przechowywanie jabłek zgodnie z metodą KA (kontrolowana atmosfera) oraz nowszą wersją DKA (dynamicznie kontrolowana metoda). Przewiduje się, że przyszłością w przechowywaniu owoców będzie wykorzystanie technologii niskotlenowych z zastosowaniem dynamicznej kontrolowanej atmosfery. Ideą takiego systemu jest obniżeniu poziomu O2 w atmosferze przechowalniczej do 0,4–0,5%, w stopniu, który nie doprowadzi jednak do oddychania beztlenowego. W efekcie tempo oddychania owoców wyraźnie się zmniejsza, a tym samym także zachodzące przemiany metaboliczne. W efekcie uzyskuje się wysoką jakość jabłek po kilku miesiącach ich składowania w takich warunkach, ogranicza się ubytki masy, zmiany smakowe, jak również zmniejsza się ryzyko powstawania na owocach oparzelizny powierzchniowej i zbrązowienia przygniezdnego.
 
 
Zakres pomiarowy:
  • GMM221 dla wysokiego stężenia 0..2%, 0...3%, 0...5%, 0...10% 0...20%
  • GMM222 dla niskiego stężenia 0...2000 ppm, 0...3000 ppm, 0...5000 ppm, 0...7000 ppm, 0...10000 ppm
- Dokładność pomiarów (włącznie z powtarzalnością, nieliniowością, i niepewnością pomiaru) w 25°C oraz 1013hPa wynosi:
  • GMM221 - ±(1.5% pomiaru +2% odczytu)
  • GMM222 - ±(1.5% pomiaru +2% odczytu)
- Wpływ temperatury: -0.3% odczytu/°C
- Wpływ ciśnienia : +0.15% odczytu/hPa
- Długotrwała stabilność <±5%FS/ 2 lata
- Stała czasowa (63%)
  • GMM221 - 20s
  • GMM222 - 30s
- Wyjścia: 
  • 0...20 lub 4...20mA
  • 0...1V
  • 0...2V
  • 0...2.5V lub 0...5V
- Napięcie:
  • 11...20 VDC lub 18...30VDC
 
- Pobór mocy <2.5W
- temperaturowe warunki pracy: -20°C...+60°C (-4...+140°F)
- magazynowanie danych w zakresie temperatury: -30...+70°C (-22...+158°F)
- praca pod ciśnieniem: 700...1300hPa
- wilgotność
 
sonda 0...100 %RH
 
płyta główna 0...85%RH
 
- odporność sondy: IP65
- masa GMM221 - 180g
- masa GMM222 - 200g
- długość kabla sondy: 2,6,10m 
 
WYMIARY:
HMM220 srednie
 
DO POBRANIA: